Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-4 z 4
Bezpieczeństwo żywności a jednostka w teorii ekonomii
(2017)
W artykule podjęto próbę określenia podstawy teoretycznej zjawiska, jakim
jest bezpieczeństwo żywności. Z reguły bezpieczeństwo żywności odnosi
się do dwóch zasadniczych obszarów, tj. obecności substancji obcych w ...
Wolny rynek a bezpieczeństwo żywności w epoce globalizacji
(2017)
Podjęto próbę identyfikacji potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności
wynikających z procesu globalizacji oraz bezpośrednio związanej z nią skrajnej liberalizacji
stosunków gospodarczych na poziomie międzynarodowym ...
Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności
(2014)
Przedstawiono zagadnienia bezpieczeństwa i jakości żywności na rynku polskim. Wychodząc
od Food Risk Matrix analizie poddano takie zagadnienia, jak usytuowanie bezpieczeństwa i jakości żywności
w koncepcji macierzy ryzyka ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. (45), Rolnictwo zrównoważone w erze globalizacji : zagrożenia i szanse
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018)
Celem monografii jest odpowiedź na pytanie, w jakim zakresie i stopniu współczesne procesy rozwojowe, zwłaszcza te wynikające z globalizacji, sprzyjają, a w jakim utrudniają realizację koncepcji rolnictwa zrównoważonego. ...