Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 10
Bezpieczeństwo żywności a jednostka w teorii ekonomii
(2017)
W artykule podjęto próbę określenia podstawy teoretycznej zjawiska, jakim
jest bezpieczeństwo żywności. Z reguły bezpieczeństwo żywności odnosi
się do dwóch zasadniczych obszarów, tj. obecności substancji obcych w ...
From the research on socially-sustainable agriculture (49), Sustainable food systems
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018)
The monograph of the Multi-Annual Program From the research on socially sustainable agriculture [49]. Sustainable food systems has been implemented as part of the research project Sustainable agriculture and food security ...
Konsekwencje globalizacji dla rolnictwa europejskiego
(2012)
Opracowanie poświęcone jest aktualnym i kontrowersyjnym zagadnieniom globalizacji agrobiznesu, w tym zwłaszcza jej konsekwencjom dla unijnego rolnictwa. Omówiono takie problemy jak zakres i głębokość procesów globalizacyjnych ...
Safety and quality of food on the polish market after European Union accession,
(2019)
The aim of this study is to investigate how the level of food safety and quality in Poland
has changed after European Union accession. Poland’s accession to EU structures resulted in a number
of economic, market and ...
Żywność konwencjonalna versus żywność wysokiej jakości
(Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018)
W monografii przedstawiono zagadnienia dotyczące: systemów jakości żywności wraz z ich elementami składowymi i typologią, czynników decydujących o ewolucji modeli konsumpcji oraz sił napędowych zaistniałych zmian, żywności ...
Scenariusze rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich po roku 2020
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2019)
Scenariusze generalnie dotyczą zjawisk, których przyszły przebieg nie jest możliwy do jednoznacznego przewidzenia. Złożoność zjawiska oraz jego otoczenia sprawia, że może być ono przewidywane w różny sposób i to nawet przy ...
Wolny rynek a bezpieczeństwo żywności w epoce globalizacji
(2017)
Podjęto próbę identyfikacji potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności
wynikających z procesu globalizacji oraz bezpośrednio związanej z nią skrajnej liberalizacji
stosunków gospodarczych na poziomie międzynarodowym ...
Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności
(2014)
Przedstawiono zagadnienia bezpieczeństwa i jakości żywności na rynku polskim. Wychodząc
od Food Risk Matrix analizie poddano takie zagadnienia, jak usytuowanie bezpieczeństwa i jakości żywności
w koncepcji macierzy ryzyka ...
Potencjał rolnictwa Europy Środkowo-Wschodniej wobec wyzwań globalnych
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2019)
Celem opracowania jest w związku z tym próba oceny potencjału rolnictwa krajów
Europy Środkowo-Wschodniej (EŚW) na tle potencjału Unii Europejskiej. Przyjęto założenie,
że grupą zaliczoną do tego regionu są kraje unijne ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. (45), Rolnictwo zrównoważone w erze globalizacji : zagrożenia i szanse
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018)
Celem monografii jest odpowiedź na pytanie, w jakim zakresie i stopniu współczesne procesy rozwojowe, zwłaszcza te wynikające z globalizacji, sprzyjają, a w jakim utrudniają realizację koncepcji rolnictwa zrównoważonego. ...