Zmiany regulacji w zakresie prawa żywnościowego a konkurencyjność firm spożywczych w Unii Europejskiej
Streszczenie
W pracy poddano analizie dwie główne instytucje wymienione w klasyfikacji
Northa, tj. ograniczenia formalne oraz sankcje, czyli przynależne tym ograniczeniom
właściwości wykonawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na rynku
unijnym. Przeprowadzone badania wykazały, że po 2010 roku nastąpiły pod tym
względem istotne zmiany. Wprowadzono cały pakiet nowych regulacji prawnych
dedykowanych poprawie stanu bezpieczeństwa żywności oraz rynkowej
pozycji konsumenta. Przyjęte rozporządzenia odnoszą się do takich obszarów
jak: obowiązkowy zakres informacji o żywności przekazywanych konsumentom,
znakowanie nowych grup artykułów spożywczych krajem pochodzenia
(produkty przetwórstwa mięsnego, produkty mlecze, produkty jednoskładnikowe)
czy nowe zasady prowadzenia urzędowych kontroli żywności.
Strona wydawnictwa
http://wydawnictwo.sgh.waw.pl/Kolekcje

Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.