Strategie firm sektora spożywczego w zakresie jakości żywności w okresie niestabilności otoczenia
dc.contributor.author | Kowalczyk, Stanisław | |
dc.contributor.editor | Sobiecki, Roman | |
dc.contributor.editor | Pietrewicz, Jerzy | |
dc.date.accessioned | 2019-02-13T13:03:45Z | |
dc.date.available | 2019-02-13T13:03:45Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.citation | Kowalczyk S., Strategie firm sektora spożywczego w zakresie jakości żywności w okresie niestabilności otoczenia. W: Przedsiębiorstwo a narastająca niestabilność otoczenia / red. Sobiecki R., Pietrewicz J.W., Warszawa, 2012. | pl |
dc.identifier.isbn | 978-83-7378-766-7 | pl |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12182/677 | |
dc.description.abstract | W czasach kryzysu i niestabilności otoczenia rynkowego, firmy spożywcze radzą sobie stosunkowo lepiej, niż inne sektory. Jest to konsekwencja typowych dla tej branży cech, jak produkcja artykułów zaspokajających podstawowe potrzeby ludzi, zależności personalne i kapitałowe pomiędzy jednostką produkcyjną a gospodarstwem domowym, rozwinięte regulacje rynkowe. Z drugiej strony firmy te posiadają także swoje „sektorowe” słabości. Kryzys, to także okres poszukiwań przez przedsiębiorstwa spożywcze możliwych strategii, ułatwiających pokonanie związanych z kryzysem trudności oraz zapewnienie warunków rozwoju w przyszłości. Przyjmowane strategie wiążą się generalnie z dewizą: jeżeli potrzebujesz pomocy, to pomóż sobie sam. Następuje więc „domykanie” łańcucha wytwórczego, uważne śledzenie sygnałów rynkowych i w większym stopniu dążenie do samowystarczalności niż rozkooperowania produkcji, i prób przerzucania części kosztów na inne firmy | pl |
dc.language.iso | pl | |
dc.publisher | Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.rights | Dozwolony użytek | * |
dc.subject | strategie firm | pl |
dc.subject | agrobiznes | pl |
dc.subject | niestabilność otoczenie | pl |
dc.subject | systemy jakości | pl |
dc.subject | jakość żywności | pl |
dc.subject | company strategies | pl |
dc.subject | agribusiness | pl |
dc.subject | instability of the environment | pl |
dc.subject | quality systems | pl |
dc.subject | food quality | pl |
dc.title | Strategie firm sektora spożywczego w zakresie jakości żywności w okresie niestabilności otoczenia | pl |
dc.type | booksection | pl |
dc.contributor.organization | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.description.physical | 185-206 | pl |
dc.title.container | Przedsiębiorstwo a narastająca niestabilność otoczenia | pl |
dc.identifier.urlpublisher | http://wydawnictwo.sgh.waw.pl/ | pl |
Pliki tej pozycji
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.