Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKowalczyk, Stanisław
dc.contributor.editorSobiecki, Roman
dc.contributor.editorPietrewicz, Jerzy
dc.date.accessioned2019-02-13T13:03:45Z
dc.date.available2019-02-13T13:03:45Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationKowalczyk S., Strategie firm sektora spożywczego w zakresie jakości żywności w okresie niestabilności otoczenia. W: Przedsiębiorstwo a narastająca niestabilność otoczenia / red. Sobiecki R., Pietrewicz J.W., Warszawa, 2012.pl
dc.identifier.isbn978-83-7378-766-7pl
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12182/677
dc.description.abstractW czasach kryzysu i niestabilności otoczenia rynkowego, firmy spożywcze radzą sobie stosunkowo lepiej, niż inne sektory. Jest to konsekwencja typowych dla tej branży cech, jak produkcja artykułów zaspokajających podstawowe potrzeby ludzi, zależności personalne i kapitałowe pomiędzy jednostką produkcyjną a gospodarstwem domowym, rozwinięte regulacje rynkowe. Z drugiej strony firmy te posiadają także swoje „sektorowe” słabości. Kryzys, to także okres poszukiwań przez przedsiębiorstwa spożywcze możliwych strategii, ułatwiających pokonanie związanych z kryzysem trudności oraz zapewnienie warunków rozwoju w przyszłości. Przyjmowane strategie wiążą się generalnie z dewizą: jeżeli potrzebujesz pomocy, to pomóż sobie sam. Następuje więc „domykanie” łańcucha wytwórczego, uważne śledzenie sygnałów rynkowych i w większym stopniu dążenie do samowystarczalności niż rozkooperowania produkcji, i prób przerzucania części kosztów na inne firmypl
dc.language.isopl
dc.publisherOficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawiepl
dc.rightsDozwolony użytek*
dc.subjectstrategie firmpl
dc.subjectagrobiznespl
dc.subjectniestabilność otoczeniepl
dc.subjectsystemy jakościpl
dc.subjectjakość żywnościpl
dc.subjectcompany strategiespl
dc.subjectagribusinesspl
dc.subjectinstability of the environmentpl
dc.subjectquality systemspl
dc.subjectfood qualitypl
dc.titleStrategie firm sektora spożywczego w zakresie jakości żywności w okresie niestabilności otoczeniapl
dc.typebooksectionpl
dc.contributor.organizationSzkoła Główna Handlowa w Warszawiepl
dc.description.physical185-206pl
dc.title.containerPrzedsiębiorstwo a narastająca niestabilność otoczeniapl
dc.identifier.urlpublisherhttp://wydawnictwo.sgh.waw.pl/pl


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Dozwolony użytek
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.