Wzrost turbulencji na rynku globalnym a bezpieczeństwo i jakość żywności
Abstract
Współcześnie problem bezpieczeństwa żywności ma priorytetowe miejsce
zarówno w strategiach i planach poszczególnych krajów, jak i organizacji regionalnych
czy instytucji globalnych (Codex Alimentarius). Skuteczna realizacja
przedsięwzięć związanych z zapewnieniem konsumentom bezpiecznej żywności
w zglobalizowanej gospodarce wymaga jednak sprawnych rozwiązań głównie
na szczeblu ponadkrajowym – rozwiązań zgodnych ze strategią wyrażoną w języku
angielskim przez 3C, czyli: communication (komunikowanie/powiadamianie),
cooperation (współpraca) i coordination (koordynacja działań). Bez informowania
instytucji urzędowej kontroli żywności o przypadkach oszustw żywnościowych
i żywności zafałszowanej, bez ich skutecznej współpracy i koordynacji tychże
działań przez organy nadrzędne nie jest możliwe spełnienie postulatu żywności
wolnej od zafałszowań, czyli żywności bezpiecznej... (fragment tekstu)
Website of the publisher
http://wydawnictwo.sgh.waw.pl/Collections
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Bezpieczeństwo żywności a jednostka w teorii ekonomii
Kowalczyk, Stanisław (2017)W artykule podjęto próbę określenia podstawy teoretycznej zjawiska, jakim jest bezpieczeństwo żywności. Z reguły bezpieczeństwo żywności odnosi się do dwóch zasadniczych obszarów, tj. obecności substancji obcych w ... -
Bezpieczeństwo żywności w epoce nierówności
Kowalczyk, Stanisław (2016)W następstwie globalizacji dochodzi w strukturze świata do głębokich zmian politycznych, społecznych i gospodarczych. Odnosi się to także do produkcji i obrotu żywnością. Zmia-ny polegają głównie na wydłużaniu się łańcuchów ... -
Wolny rynek a bezpieczeństwo żywności w epoce globalizacji
Kowalczyk, Stanisław (2017)Podjęto próbę identyfikacji potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności wynikających z procesu globalizacji oraz bezpośrednio związanej z nią skrajnej liberalizacji stosunków gospodarczych na poziomie międzynarodowym ...