Wzrost turbulencji na rynku globalnym a bezpieczeństwo i jakość żywności
Streszczenie
Współcześnie problem bezpieczeństwa żywności ma priorytetowe miejsce
zarówno w strategiach i planach poszczególnych krajów, jak i organizacji regionalnych
czy instytucji globalnych (Codex Alimentarius). Skuteczna realizacja
przedsięwzięć związanych z zapewnieniem konsumentom bezpiecznej żywności
w zglobalizowanej gospodarce wymaga jednak sprawnych rozwiązań głównie
na szczeblu ponadkrajowym – rozwiązań zgodnych ze strategią wyrażoną w języku
angielskim przez 3C, czyli: communication (komunikowanie/powiadamianie),
cooperation (współpraca) i coordination (koordynacja działań). Bez informowania
instytucji urzędowej kontroli żywności o przypadkach oszustw żywnościowych
i żywności zafałszowanej, bez ich skutecznej współpracy i koordynacji tychże
działań przez organy nadrzędne nie jest możliwe spełnienie postulatu żywności
wolnej od zafałszowań, czyli żywności bezpiecznej... (fragment tekstu)
Strona wydawnictwa
http://wydawnictwo.sgh.waw.pl/Kolekcje
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.
Powiązane pozycje
Wyświetlanie pozycji powiązanych tytułem, autorstwem i tematem.
-
Bezpieczeństwo żywności a jednostka w teorii ekonomii
Kowalczyk, Stanisław (2017)W artykule podjęto próbę określenia podstawy teoretycznej zjawiska, jakim jest bezpieczeństwo żywności. Z reguły bezpieczeństwo żywności odnosi się do dwóch zasadniczych obszarów, tj. obecności substancji obcych w ... -
Bezpieczeństwo żywności w epoce nierówności
Kowalczyk, Stanisław (2016)W następstwie globalizacji dochodzi w strukturze świata do głębokich zmian politycznych, społecznych i gospodarczych. Odnosi się to także do produkcji i obrotu żywnością. Zmia-ny polegają głównie na wydłużaniu się łańcuchów ... -
Wolny rynek a bezpieczeństwo żywności w epoce globalizacji
Kowalczyk, Stanisław (2017)Podjęto próbę identyfikacji potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności wynikających z procesu globalizacji oraz bezpośrednio związanej z nią skrajnej liberalizacji stosunków gospodarczych na poziomie międzynarodowym ...