Safety and quality of food on the polish market after European Union accession,
Streszczenie
The aim of this study is to investigate how the level of food safety and quality in Poland
has changed after European Union accession. Poland’s accession to EU structures resulted in a number
of economic, market and environmental changes. One of the most important areas of these changes
is the food production and consumer supply sector. The conducted research is based on the results of
controls performed by the main food control institutions in Poland. Research covers the areas of food
quality and scale of irregularities revealed by control institutions, leading to changes in the level of food
safety in terms of the health threats and economic security of consumers resulting from food falsification.
Studies have shown that in the post-accession period, significant and multidirectional changes in the
above-mentioned scope have taken place. Despite the proven presence of food with improper sanitary
conditions, the Polish consumer is unlikely to be concerned about this. The situation is much worse in
terms of economic security and food quality. The scale of irregularities in this respect is significant, and
as the last years of the analyzed period show (after 2015), the phenomenon of decreasing food quality
and even food falsification is growing. Celem opracowania jest zbadanie, jak zmieniał się poziom bezpieczeństwa i jakości żywności w
Polsce po akcesji do Unii Europejskiej. Akcesja Polski do UE wprowadziła wiele zmian gospodarczych,
rynkowych oraz środowiskowych. Jednym z bardziej istotnych obszarów tych zmian jest sektor produkcji
żywności oraz zaopatrzenia konsumentów. W badaniach wykorzystano wyniki kontroli głównych
instytucji urzędowej kontroli żywności w Polsce. Podstawowym obszarem badawczym były kategoria
jakości żywności oraz skala nieprawidłowości ujawnionych przez instytucje kontrolne, prowadzących
do zmian poziomu bezpieczeństwa żywności w zakresie zagrożeń zdrowotnych oraz bezpieczeństwa
ekonomicznego konsumentów w następstwie fałszowania żywności. Badania wykazały, że po akcesji
Polski do UE następowały i w dalszym ciągu następują znaczne i wielokierunkowe zmiany w powyższym
zakresie. Jednocześnie wykazały, że ewolucja zachodzących procesów i zjawisk nie zawsze była i jest
korzystna dla polskiego konsumenta. Pomimo wykazanej obecności żywności o niewłaściwym stanie
sanitarnym, polski konsument nie ma powodów do obaw w tym zakresie. Zdecydowanie gorsza sytuacja
istnieje w zakresie bezpieczeństwa ekonomicznego i jakości handlowej żywności. Skala nieprawidłowości
w tym zakresie jest znacząca, a jak wykazują dane, po 2015 roku powiększa się zakres zjawiska zaniżania
jakości żywności oraz jej fałszowania.
Strona wydawnictwa
https://rnseria.com/resources/html/cms/MAINPAGEKolekcje

Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.