dc.contributor.author | Trzebiński, Wojciech | |
dc.date.accessioned | 2022-09-02T07:56:03Z | |
dc.date.available | 2022-09-02T07:56:03Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.citation | Trzebiński W., Mechanizmy reakcji klientów na działania organizacji w gospodarce opartej na wiedzy, "Marketing i Rynek", 2018, nr 8, s. 23-39 | pl |
dc.identifier.issn | 1231-7853 | pl |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12182/1029 | |
dc.description.abstract | Na podstawie dostępnych w literaturze modeli oraz wyników empirycznych z zakresu zachowań konsumenckich
przeanalizowano, w jaki sposób zjawiska konsumpcyjne związane z gospodarką opartą na wiedzy (GOW) mogą
wpływać na mechanizmy reakcji klientów na działania organizacji (takie jak: postawy, zachowania i doświadczenia
konsumenckie). Wskazano, że: (1) współdzielenie, konsumpcja kolaboracyjna, sieciowość i współtworzenie
wartości mogą zmieniać atrybucję doświadczeń klientów związanych z organizacją (tj. przypisywanie przez klientów
przyczynowości tym doświadczeniom); (2) omnikanałowość i „gładkość” (ang. seamlessness) usług mogą
zwiększać stopień automatycznego przetwarzania przez klientów informacji związanych z organizacją; (3) kompleksowe
oddziaływanie organizacji na klienta może zwiększać rolę cech indywidualnych klientów w kształtowaniu
się ich postaw i zachowań wobec organizacji. Przedyskutowano znaczenie uzyskanych wniosków dla dalszych
badań naukowych w zakresie zachowań konsumenckich. | pl |
dc.description.abstract | Based on models and empirical results available in the consumer behavior literature, the article presents the analysis of how consumption phenomena related to the knowledge-based economy may impact the mechanisms of customer response to the organization's activities (including: attitudes, behaviors and consumer experience). It is proposed that: (1) sharing, collaborative consumption, network economy and value co-creation may change the customer attribution of experiences related to the organization (i.e., what a customer attributes those experiences to); (2) omnichannel and seamless services may increase the level of automatic processing of the organization-related information by the customer; (3) the organization's comprehensive influence on the customer may increase the role of customer's individual traits in shaping their attitudes and behaviors toward the organization. The article also includes a discussion of the implications of these conclusions for further scientific research | en |
dc.language.iso | pl | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | gospodarka oparta na wiedzy | pl |
dc.subject | atrybucja doświadczenia klienta | pl |
dc.subject | przetwarzanie informacji przez klienta | pl |
dc.subject | cechy indywidualne klienta | pl |
dc.subject | organizacja | pl |
dc.title | Mechanizmy reakcji klientów na działania organizacji w gospodarce opartej na wiedzy | pl |
dc.title.alternative | The mechanisms of customer response to the organizations’ activities in knowledge-based economy | en |
dc.type | article | pl |
dc.contributor.organization | Szkoła Głowna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.contributor.translator | Trzebiński, Wojciech | |
dc.description.number | nr 8 (CD) | pl |
dc.description.physical | 23-39 | pl |
dc.title.journal | Marketing i Rynek | pl |
dc.identifier.urlpublisher | https://www.pwe.com.pl/ | pl |