Now showing items 41-56 of 56

    • Teoretyczne i praktyczne aspekty reformowania systemu podatków lokalnych w Polsce 

      Felis, Paweł (Warszawa : Szkoła Główna Handlowa - Oficyna Wydawnicza, 2012)
      Celem artykułu jest próba przedstawienia koncepcji reformy systemu podatków zasilających budżety jednostek samorządu terytorialnego. Zaprezentowana przez autora propozycja – ze względu na limit objętości tego artykułu – ...
    • Triumf niemieckiej szkoły historycznej w Japonii 

      Kightley, Marta (Oficyna Wydawnicza SGH. Szkoła Główna Handlowa, 2018)
      Artykuł opisuje przyczyny sukcesu niemieckiej szkoły historycznej w Japonii pod koniec XIX w. Autorka wskazuje na wpływ uwarunkowań kulturowych i ekonomicznych na przyjęcie niemieckiej szkoły historycznej jako oficjalnej ...
    • Typologia biur zarządzania projektami (PMO) we współczesnych przedsiębiorstwach 

      Wyrozębski, Paweł (Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2018)
      Postępująca projektyfikacja organizacji , w konsekwencji rosnąca potrzeba zapewnienia realizacji nowych, wyspecjalizowanych zadań projektowych w organizacji oraz trudność w delegowaniu ich do kompetentnych wykonawców ...
    • Typologia projektów zarządzanych przez uczelnie wyższe w Polsce 

      Pączek, Ewa; Wyrozębski, Paweł (Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2018)
      Uczelnie wyższe to instytucje, które realizują jednocześnie wiele projektów, charakteryzujących się często złożonością, która wynika z przenikania się dwóch sfer: edukacyjnej i operacyjnej (Karpiuk i Świętoniowska 2017). ...
    • Umiejętności kadry zarządzającej jako czynnik warunkujący rozwój międzynarodowej ekspansji przedsiębiorstw branży spożywczej 

      Bentkowska, Katarzyna (Oficyna Wydawnicza Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2015)
      Umiejętności kadry zarządzającej odgrywają istotną rolę w działaniu przedsiębiorstwa. Nie tylko wpływają one na sformułowanie strategii działania, ale też jej realizację, dostrzeganie szans na rynku, stosunek do pojawiających ...
    • Uwarunkowania globalnego offshoringu usług biznesowych i przebieg tego procesu w Polsce 

      Malik, Radosław (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013)
      Liberalizacja gospodarcza, międzynarodowe różnice w kosztach pracy i rozwój technologii informacyjnych odegrały znacząca role w inicjowaniu offshoringu usług biznesowych. Znaczenie tych czynników dla kształtowania procesu ...
    • W kierunku globalizacji pracy 

      Malik, Radosław (Oficyna Wydawnicza Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2018)
      Państwa, korporacje transnarodowe, międzynarodowe organizacje gospodarcze i organizacje pozarządowe stanowią grupy zasadniczych uczestników globalizacji. Działania tych grup podmiotów przyczyniły się do globalizacji pracy. ...
    • Wpływ podatku od towarów i usług na sytuację finansową małych i średnich przedsiębiorstw 

      Felis, Paweł (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2006)
      Celem niniejszego opracowania jest jednak przedstawienie wyłącznie wybranych rozwiązań podatku od towarów i usług. Do elementów tego podatku silnie oddziałujących na sytuację małych i średnich przedsiębiorstw należy ...
    • Wpływ zmian instytucjonalnych na pozycję konkurencyjną producentów piwa w Polsce 

      Bentkowska, Katarzyna (Oficyna Wydawnicza Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2015)
      Uwarunkowania instytucjonalne i ich zmiany często są pomijane w analizach ekonomicznych. Ekonomia neoklasyczna dążyła do stworzenia modeli wyjaśniających funkcjonowanie gospodarki przy wykorzystaniu abstrakcyjnych założeń. ...
    • Wybrane współczesne społeczno-ekonomiczne uwarunkowania reformy systemu podatkowego 

      Felis, Paweł (Wydawnictwo Sejmowe, 2016)
      W rozdziale wskazano na niektóre aspekty o charakterze ogólnym (struktura; efektywność i sprawność; a także determinanty systemu podatkowego), które powinny być uwzględnione przy formułowaniu jednolitej i spójnej koncepcji ...
    • Wykorzystanie uproszczeń podatkowych w polskich przedsiębiorstwach 

      Szlęzak-Matusewicz, Joanna (Warszawa : Szkoła Główna Handlowa - Oficyna Wydawnicza, 2012)
      W ostatnich latach wprowadzono szereg uproszczeń podatkowych w podatku od towarów i usług. Celem artykułu była weryfikacja tezy o niskiej popularności tych uproszczeń wśród przedsiębiorców. W tym celu przeprowadzono badanie ...
    • Z problematyki mieszkaniowo-osadniczych atutów i słabosci współczesnej europejskiej cywilizacji zachodniej 

      Cesarski, Maciej (2010)
      Współczesna europejska cywilizacje zachodnia tworzą społeczeństwa i narody zamieszkujące zachodnią oraz środkową Europę w drugiej połowie XX w. Przyjąć można, że zakres przestrzenny tej cywilizacji wyznaczają terytoria ...
    • Za i przeciw ryczałtowemu opodatkowaniu dochodów osób fizycznych z pozarolniczej działalności gospodarczej 

      Felis, Paweł (Warszawa : Szkoła Główna Handlowa - Oficyna Wydawnicza, 2008)
      W opracowaniu zaprezentowano argumenty przemawiające za lub przeciw ryczałtowemu opodatkowaniu dochodów osób fizycznych z pozarolniczej działalności gospodarczej.
    • Zarządzanie podatkami w przedsiębiorstwie 

      Szlęzak-Matusewicz, Joanna (Warszawa : Szkoła Główna Handlowa - Oficyna Wydawnicza, 2008)
      Celem artykułu jest przedstawienie zagadnienia zarządzania podatkami i wskazanie różnic w stosunku do innych postaw wobec podatków - uchylania się od płacenia podatków oraz unikania opodatkowania. Autorka wskazuje cele ...
    • Zarządzanie talentami w przedsiębiorstwie w świetle wyników badań 

      Tabor-Błażewicz, Joanna (Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2017)
      W niniejszym opracowaniu zaprezentowano wyniki wybranych badań pokazujących, jak w perspektywie minionej dekady zmieniało się postrzeganie przez polskich przedsiębiorców znaczenia zarządzania talentami – od wprowadzania w ...
    • Żywność konwencjonalna versus żywność wysokiej jakości 

      Kowalczyk, Stanisław (Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018)
      W monografii przedstawiono zagadnienia dotyczące: systemów jakości żywności wraz z ich elementami składowymi i typologią, czynników decydujących o ewolucji modeli konsumpcji oraz sił napędowych zaistniałych zmian, żywności ...