Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKachniewska, Magdalena
dc.date.accessioned2018-09-05T09:27:57Z
dc.date.available2018-09-05T09:27:57Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.citationKachniewska M., Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstwa hotelowego, Seria: Monografie i Opracowania nr 560, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2009.pl
dc.identifier.isbn0867-7727pl
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12182/524
dc.description.abstractGłównym problemem badawczym pracy jest określenie współzależności między jakością, kosztami jakości i wartością dla klienta a poziomem konkurencyjności przedsiębiorstwa. Praca ma charakter teoretyczno-aplikacyjny z wykorzystaniem ilustracji empirycznej. Główne hipotezy badawcze są następujące: 1) Wartość dla klienta wyraża zdolność przedsiębiorstwa hotelowego do zachowania rentowności podejmowanych działań, ponieważ jej źródeł należy poszukiwać równolegle w poziomie oferowanej jakości i wysokości kosztów jej wytworzenia; 2) warunkiem konkurencyjności przedsiębiorstwa hotelowego jest zdolność do efektywnego kształtowania poziomu jakości oferty rynkowej, przy zachowaniu kontroli nad poziomem i strukturą tzw. kosztów jakości; 3) koszty jakości pośrednio stanowią czynnik konkurencyjności przedsiębiorstwa. Ujęcie opisowe posłużyło usystematyzowaniu wiedzy i terminologii związanej z relacjami łączącymi pojęcia konkurencji, konkurencyjności i modeli przewag konkurencyjnych oraz uwarunkowaniami funkcjonowania i konkurowania przedsiębiorstw hotelowych. Celem badawczym w tym zakresie stało się wskazanie źródeł konkurencyjności przedsiębiorstwa hotelowego i opracowanie modelu konkurencyjności przedsiębiorstwa. Celem ujęcia postulatywnego było sformułowanie praktycznych wskazań dla przedsiębiorstw hotelowych odnośnie do strategii kształtowania struktury kosztów jakości. Celowi temu podporządkowano cele poboczne związane z opracowaniem i weryfikacją modelu konkurencyjności przedsiębiorstwa hotelowego.pl
dc.description.abstractThe main research problem is to determine the correlation between the quality, quality costs and value for the client and the level of competitiveness of the company. The work is of a theoretical and application nature using empirical illustration. The main research hypotheses are as follows: 1. The value for the client expresses the ability of the hotel enterprise to maintain the viability of the undertaken activities, since its sources should be sought in parallel to the level of offered quality and the amount of its production costs; 2. The condition of competitiveness of a hotel enterprise is the ability to effectively shape the quality level of the market offer, while maintaining control over the level and structure of the so-called quality costs; 3. Quality costs are indirectly a factor of the company's competitiveness. The descriptive approach served to systematize knowledge and terminology related to relations combining the concepts of competition, competitiveness and models of competitive advantages as well as determinants of the functioning and competition of hotel enterprises. The research goal in this area has been to identify the sources of hotel business competitiveness and develop a business competitiveness model. The purpose of the postulative approach was to formulate practical recommendations for hotel enterprises regarding the strategy of shaping the structure of quality costs. This goal was subordinated to side goals related to the development and verification of the hotel business competitiveness model.en
dc.language.isopl
dc.publisherOficyna Wydawnicza SGHpl
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjecthotelarstwopl
dc.subjectturystykapl
dc.subjectkonkurencyjnośćpl
dc.subjectjakośćpl
dc.subjectzarządzanie jakościąpl
dc.subjectkoszty jakościpl
dc.subjecthospitalityen
dc.subjecttourismen
dc.subjectcompetitivenessen
dc.subjectqualityen
dc.subjectquality managementen
dc.subjectquality costen
dc.titleUwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstwa hotelowegopl
dc.title.alternativeThe determinants of hospitality competitivenessen
dc.typebookpl
dc.contributor.organizationSzkoła Główna Handlowa w Warszawiepl
dc.description.physical1-300pl
dc.description.seriesMonografie i Opracowania; ISSN: 0867-7727; Nr 560pl
dc.identifier.urlpublisherhttp://www.wydawnictwo.sgh.waw.pl/pl


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe