Wolny rynek a bezpieczeństwo żywności w epoce globalizacji
dc.contributor.author | Kowalczyk, Stanisław | |
dc.date.accessioned | 2018-11-08T09:11:42Z | |
dc.date.available | 2018-11-08T09:11:42Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.citation | Kowalczyk S., Wolny rynek a bezpieczeństwo żywności w epoce globalizacji, „Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich”, 2017, t. 104, nr 4, s. 15-27 | pl |
dc.identifier.issn | 2353-4362 | pl |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12182/620 | |
dc.description.abstract | Podjęto próbę identyfikacji potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności wynikających z procesu globalizacji oraz bezpośrednio związanej z nią skrajnej liberalizacji stosunków gospodarczych na poziomie międzynarodowym oraz wskazanie niezbędnych działań zaradczych w zakresie ochrony statusu bezpieczeństwa żywności. Analizie poddano współczesny status bezpieczeństwa żywności oraz skalę występujących fałszerstw żywnościowych na świecie. Do działań zaradczych zaliczono ustanowienie globalnego prawa żywnościowego, podejmowanie inicjatyw kontrolnych żywności na szczeblu ponadkrajowym, promocję krótkich łańcuchów dostaw, wreszcie edukację konsumentów i wzmocnienie ruchów konsumenckich | pl |
dc.description.abstract | The study attempts to identify potential threats to food safety resulting from the globalization process and the directly related extreme liberalization of economic relations at the international level as well as indication of the necessary remedial actions in the field of food safety protection. The analysis covered the contemporary status of food safety and the scale of occurring food fraud in the world. The remedial actions include the establishment of a global food law, undertaking food control initiatives at the supranational level, the promotion of short supply chains, and finally the consumer education and strengthening of consumer movements | en |
dc.language.iso | pl | |
dc.rights | Dozwolony użytek | * |
dc.subject | bezpieczeństwo żywności | pl |
dc.subject | interwencjonizm | pl |
dc.subject | fałszowanie żywności | pl |
dc.subject | prawo żywnościowe | pl |
dc.subject | kontrole żywności | pl |
dc.subject | krótkie łańcuchy dostaw | pl |
dc.subject | ruchy konsumenckie | pl |
dc.subject | food safety | en |
dc.subject | interventionism | en |
dc.subject | food adulteration | en |
dc.subject | food law | en |
dc.subject | food controls | en |
dc.subject | short supply chains | en |
dc.subject | consumer movements | en |
dc.title | Wolny rynek a bezpieczeństwo żywności w epoce globalizacji | pl |
dc.title.alternative | Free market and the food safety in the globalization era | en |
dc.type | article | pl |
dc.contributor.organization | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.description.number | 4 | pl |
dc.description.physical | 15-27 | pl |
dc.description.volume | 104 | pl |
dc.identifier.doi | DOI: 10.22630/RNR.2017.104.4.29 | pl |
dc.title.journal | Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich | pl |
dc.identifier.urlpublisher | http://sj.wne.sggw.pl | pl |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.