Postawy wobec zarządzania wiedzą w otwartych innowacjach
dc.contributor.author | Sopińska, Agnieszka | |
dc.contributor.author | Dziurski, Patryk | |
dc.date.accessioned | 2019-10-16T11:11:49Z | |
dc.date.available | 2019-10-16T11:11:49Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.citation | Sopińska A., Dziurski P., Postawy wobec zarządzania wiedzą w otwartych innowacjach , "Przegląd Organizacji" 2018, nr 7, s. 25-30. | pl |
dc.identifier.issn | 0137-7221 | pl |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12182/770 | |
dc.description.abstract | Celem artykułu jest przedstawienie autorskiej klasyfikacji modelowych postaw wobec zarządzania wiedzą w otwartych innowacjach oraz jej empirycznej weryfikacji na rynku polskim. W badaniach empirycznych wykorzystano metodę standaryzowanych telefonicznych wywiadów kwestionariuszowych ze wspomaganiem komputerowym (CATI). Autorzy, biorąc pod uwagę poziom dzielenia się i poziom ochrony wiedzy, zidentyfikowali cztery modelowe postawy wobec zarządzania wiedzą w otwartych innowacjach: profesjonalisty (eksperta) wiedzy, władcy wiedzy, dyfuzora wiedzy i dyletant wiedzy. W Polsce najszerzej rozpowszechnioną postawą jest postawa eksperta wiedzy, zdecydowanie rzadziej przedsiębiorstwa przyjmują postawę władcy wiedzy i dyfuzora wiedzy. Przedsiębiorstwa w Polsce nie przyjmują postawy dyletanta wiedzy. | pl |
dc.language.iso | pl | |
dc.rights | Dozwolony użytek | * |
dc.subject | otwarte innowacje | pl |
dc.subject | dzielenie się wiedzą | pl |
dc.subject | ochrona wiedzy | pl |
dc.subject | paradoks otwartości | pl |
dc.title | Postawy wobec zarządzania wiedzą w otwartych innowacjach | pl |
dc.title.alternative | Attitudes to Knowledge Management in Open Innovations | en |
dc.type | article | pl |
dc.contributor.organization | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.description.number | 7 | pl |
dc.description.physical | 25-30 | pl |
dc.title.journal | Przegląd Organizacji | pl |
Pliki tej pozycji
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.