Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 16
Kontrowersje wokół ekonomii i ekonomistów
(2018)
Economics, like other sciences, are met with critical remarks and polemics from other areas of knowledge related to their findings and achievements. However, what distinguishes the critical trend towards economics and ...
Agricultural and Rural Development Policy in 2007-2013
(2010)
The European Union commences another budget period (2007-2013).
This means significant changes for agriculture and rural areas with respect
to the manner and the scope of financing of this sector, which were started
in ...
Wzrost turbulencji na rynku globalnym a bezpieczeństwo i jakość żywności
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2015)
Współcześnie problem bezpieczeństwa żywności ma priorytetowe miejsce
zarówno w strategiach i planach poszczególnych krajów, jak i organizacji regionalnych
czy instytucji globalnych (Codex Alimentarius). Skuteczna ...
Agrobiznes i kryzys
(2009)
Współczesny kryzys ekonomiczny swoim zasięgiem obejmuje wszystkie regiony i sfery gospodarki światowej. Głębokość oddziaływania zjawisk kryzysowych jest jednak zróżnicowana, tak w układzie państw, regionów, jak i sektorów ...
Jeremy Rifkin’s utopia of the economy of abundance
(2017)
The article is a voice in the discussion on the directions of the evolution of the global economy. The reference plane is a reflection on J. Rifkin's book titled: The Zero marginal Cost Society. The article critically ...
Food Safety as a New Science Discipline
(2019)
The article is dedicated to the complex processes of science development, especially the separation of new disciplines and sub-disciplines of knowledge. Its main aim is showing the process and conditions of separation of ...
Bezpieczeństwo żywności w epoce nierówności
(2016)
W następstwie globalizacji dochodzi w strukturze świata do głębokich zmian politycznych, społecznych i gospodarczych. Odnosi się to także do produkcji i obrotu żywnością. Zmia-ny polegają głównie na wydłużaniu się łańcuchów ...
Zmiany regulacji w zakresie prawa żywnościowego a konkurencyjność firm spożywczych w Unii Europejskiej
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2017)
W pracy poddano analizie dwie główne instytucje wymienione w klasyfikacji
Northa, tj. ograniczenia formalne oraz sankcje, czyli przynależne tym ograniczeniom
właściwości wykonawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na ...
Konflikt: tradycja versus nowoczesność na przykładzie żywności
(2019)
Celem artykułu jest analiza wzajemnych relacji „tradycji” i „nowoczesności” (nowości). Konfrontacja tych dwóch kategorii prowadzi często do konfliktów wartości i ustaleń przeszłości z tymi zorientowanymi na przyszłość. ...
Ryzyko prawne w działalności firm agrobiznesu
(Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Oficyna Wydawnicza, 2011)
Istniejące regulacje prawne, a także porozumienia międzypaństwowe, postanowienia
światowych forów instytucjonalnych jak: FAO, WTO, WHO, zapewniają
z jednej strony realizację celów handlowych, zdrowotnych, humanitarnych,
itd., ...