Zmiany regulacji w zakresie prawa żywnościowego a konkurencyjność firm spożywczych w Unii Europejskiej
Abstract
W pracy poddano analizie dwie główne instytucje wymienione w klasyfikacji
Northa, tj. ograniczenia formalne oraz sankcje, czyli przynależne tym ograniczeniom
właściwości wykonawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na rynku
unijnym. Przeprowadzone badania wykazały, że po 2010 roku nastąpiły pod tym
względem istotne zmiany. Wprowadzono cały pakiet nowych regulacji prawnych
dedykowanych poprawie stanu bezpieczeństwa żywności oraz rynkowej
pozycji konsumenta. Przyjęte rozporządzenia odnoszą się do takich obszarów
jak: obowiązkowy zakres informacji o żywności przekazywanych konsumentom,
znakowanie nowych grup artykułów spożywczych krajem pochodzenia
(produkty przetwórstwa mięsnego, produkty mlecze, produkty jednoskładnikowe)
czy nowe zasady prowadzenia urzędowych kontroli żywności.
Website of the publisher
http://wydawnictwo.sgh.waw.pl/Collections
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.