Wyświetlanie pozycji 1-5 z 5

    • Konsekwencje globalizacji dla rolnictwa europejskiego 

      Kowalczyk, Stanisław (2012)
      Opracowanie poświęcone jest aktualnym i kontrowersyjnym zagadnieniom globalizacji agrobiznesu, w tym zwłaszcza jej konsekwencjom dla unijnego rolnictwa. Omówiono takie problemy jak zakres i głębokość procesów globalizacyjnych ...
    • Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności 

      Kowalczyk, Stanisław (2014)
      Przedstawiono zagadnienia bezpieczeństwa i jakości żywności na rynku polskim. Wychodząc od Food Risk Matrix analizie poddano takie zagadnienia, jak usytuowanie bezpieczeństwa i jakości żywności w koncepcji macierzy ryzyka ...
    • Bezpieczeństwo żywności a jednostka w teorii ekonomii 

      Kowalczyk, Stanisław (2017)
      W artykule podjęto próbę określenia podstawy teoretycznej zjawiska, jakim jest bezpieczeństwo żywności. Z reguły bezpieczeństwo żywności odnosi się do dwóch zasadniczych obszarów, tj. obecności substancji obcych w ...
    • Wolny rynek a bezpieczeństwo żywności w epoce globalizacji 

      Kowalczyk, Stanisław (2017)
      Podjęto próbę identyfikacji potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności wynikających z procesu globalizacji oraz bezpośrednio związanej z nią skrajnej liberalizacji stosunków gospodarczych na poziomie międzynarodowym ...
    • Safety and quality of food on the polish market after European Union accession, 

      Kowalczyk, Stanisław (2019)
      The aim of this study is to investigate how the level of food safety and quality in Poland has changed after European Union accession. Poland’s accession to EU structures resulted in a number of economic, market and ...