Współpraca hoteli z władzami lokalnymi jako czynnik redukcji ryzyka specyficznego
Abstract
Zarządzanie ryzykiem realizowane jest w turystyce przede wszystkim na poziomie
przedsiębiorstwa. Polscy hotelarze coraz częściej dostrzegają konieczność włączenia
w proces zarządzania ryzykiem władz lokalnych i organizacji turystycznych, których działania zarówno stanowią dodatkowe źródło ryzyka, jak i służą jego ograniczeniu. Wynika to ze struktury szeroko rozumianego produktu turystycznego, którego jakość wpływa na wynik finansowy obiektu hotelowego. Badania przeprowadzone w 2012 r. wskazują, że ryzyko specyficzne postrzegane jest przez hotelarzy (niejako wbrew logice) jako obszar większej niepewności niż ryzyko systematyczne. Wynika to z tego, że w obrębie czynników kształtowania ryzyka specyficznego mieszczą się elementy mezootoczenia, kształtujące jakość oferty turystycznej regionu, ale niepoddające się kontroli przedsiębiorcy. Risk management in tourism is usually performed at the enterprise level. However,
Polish hotel managers still more and more perceive the need to include local authorities and tourism organizations in risk management process, since these institutions could both mitigate the risk and create additional risk factors. This is the consequence of widely defined tourism product structure, the quality of which influences the financial results of hotels. The research conducted in 2012 indicates (though it might seem illogical) that the specific (unsystemic) risk is perceived by hotel managers as an area of higher uncertainty than systemic risk. The reason
for this is that specific risk is influenced by the mezzo-level of the enterprise’s environment,
which contributes to the quality of regional tourism offer, but remains beyond the control of entrepreneurs.