Wolny rynek a bezpieczeństwo żywności w epoce globalizacji
Abstract
Podjęto próbę identyfikacji potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności
wynikających z procesu globalizacji oraz bezpośrednio związanej z nią skrajnej liberalizacji
stosunków gospodarczych na poziomie międzynarodowym oraz wskazanie niezbędnych działań
zaradczych w zakresie ochrony statusu bezpieczeństwa żywności. Analizie poddano współczesny
status bezpieczeństwa żywności oraz skalę występujących fałszerstw żywnościowych
na świecie. Do działań zaradczych zaliczono ustanowienie globalnego prawa żywnościowego,
podejmowanie inicjatyw kontrolnych żywności na szczeblu ponadkrajowym, promocję krótkich
łańcuchów dostaw, wreszcie edukację konsumentów i wzmocnienie ruchów konsumenckich The study attempts to identify potential threats to food safety resulting from the globalization process and the directly related extreme liberalization of economic relations at the international level as well as indication of the necessary remedial actions in the field of food safety protection. The analysis covered the contemporary status of food safety and the scale of occurring food fraud in the world. The remedial actions include the establishment of a global food law, undertaking food control initiatives at the supranational level, the promotion of short supply chains, and finally the consumer education and strengthening of consumer movements
Website of the publisher
http://sj.wne.sggw.plCollections
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.