dc.contributor.author | Janiszewski, Jan M. | |
dc.contributor.author | Nowakowski, Andrzej | |
dc.contributor.editor | Pakulska, Teresa | |
dc.contributor.editor | Szczepańska, Patrycja | |
dc.date.accessioned | 2024-12-17T09:09:00Z | |
dc.date.available | 2024-12-17T09:09:00Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Janiszewski Jan M., Nowakowski A., Korzyści i bariery wdrożenia lean production w przedsiębiorstwie branży wyposażenia sklepowego. W: Badania młodych naukowców w zakresie nauk ekonomicznych. Wyzwania gospodarcze w czasie pandemii / red. Pakulska T., Szczepańska P., Warszawa, 2021. | pl |
dc.identifier.isbn | 978-83-8030-482-6 | pl |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12182/1311 | |
dc.description.abstract | Lean production to innowacyjna koncepcja zarządzania produkcją ukierunkowana na wzrost
sprawności funkcjonowania przedsiębiorstwa i eliminowanie nieefektywności w procesach
w nim zachodzących. Celem rozdziału jest ocena wdrożenia koncepcji lean production w przedsiębiorstwie produkcyjnym, będącym liderem branży wyposażenia sklepowego w Polsce, poprzez wskazanie korzyści i barier związanych z implementacją wybranych narzędzi tej koncepcji (5S, visual management). Materiał badawczy wykorzystany do opisu przedsiębiorstwa opierał się na udostępnionych przez przedsiębiorstwo materiałach i danych, a gdy informacje wymagały doprecyzowania, autorzy przeprowadzali rozmowę z kierownictwem zakładu produkcyjnego.
Zamierzeniem autorów jest próba odniesienia się do implementacji lean production w okresie pandemii COVID-19 w Polsce na przykładzie przedsiębiorstwa, które wdrożyło wcześniej koncepcję lean production. Umożliwiło to też zadbanie o bezpieczny przepływ pracowników poprzez dostosowanie dotychczasowych rozwiązań do warunków epidemiologicznych (np. zachowanie dystansu między pracownikami) oraz wprowadzenie zarządzania wizualnego, które w czasie pandemii spełnia dodatkowe dwie funkcje – wskazuje problem (absencje spowodowane
COVID- 19) oraz informuje o obecnym stanie (ilość zachorowań, kwarantanna, ilość wyzdrowień). | pl |
dc.language.iso | pl | |
dc.publisher | Oficyna Wydawnicza SGH. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | lean production | pl |
dc.subject | zarządzanie produkcją | pl |
dc.subject | zarządzanie wizualne | pl |
dc.subject | COVID-19 | pl |
dc.title | Korzyści i bariery wdrożenia lean production w przedsiębiorstwie branży wyposażenia sklepowego | pl |
dc.type | booksection | pl |
dc.contributor.organization | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.description.physical | 81-104 | pl |
dc.title.container | Badania młodych naukowców w zakresie nauk ekonomicznych. Wyzwania gospodarcze w czasie pandemii | pl |
dc.identifier.urlpublisher | http://wydawnictwo.sgh.waw.pl | pl |