Show simple item record

dc.contributor.authorJaniszewski, Jan M.
dc.contributor.authorNowakowski, Andrzej
dc.contributor.editorPakulska, Teresa
dc.contributor.editorSzczepańska, Patrycja
dc.date.accessioned2024-12-17T09:09:00Z
dc.date.available2024-12-17T09:09:00Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationJaniszewski Jan M., Nowakowski A., Korzyści i bariery wdrożenia lean production w przedsiębiorstwie branży wyposażenia sklepowego. W: Badania młodych naukowców w zakresie nauk ekonomicznych. Wyzwania gospodarcze w czasie pandemii / red. Pakulska T., Szczepańska P., Warszawa, 2021.pl
dc.identifier.isbn978-83-8030-482-6pl
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12182/1311
dc.description.abstractLean production to innowacyjna koncepcja zarządzania produkcją ukierunkowana na wzrost sprawności funkcjonowania przedsiębiorstwa i eliminowanie nieefektywności w procesach w nim zachodzących. Celem rozdziału jest ocena wdrożenia koncepcji lean production w przedsiębiorstwie produkcyjnym, będącym liderem branży wyposażenia sklepowego w Polsce, poprzez wskazanie korzyści i barier związanych z implementacją wybranych narzędzi tej koncepcji (5S, visual management). Materiał badawczy wykorzystany do opisu przedsiębiorstwa opierał się na udostępnionych przez przedsiębiorstwo materiałach i danych, a gdy informacje wymagały doprecyzowania, autorzy przeprowadzali rozmowę z kierownictwem zakładu produkcyjnego. Zamierzeniem autorów jest próba odniesienia się do implementacji lean production w okresie pandemii COVID-19 w Polsce na przykładzie przedsiębiorstwa, które wdrożyło wcześniej koncepcję lean production. Umożliwiło to też zadbanie o bezpieczny przepływ pracowników poprzez dostosowanie dotychczasowych rozwiązań do warunków epidemiologicznych (np. zachowanie dystansu między pracownikami) oraz wprowadzenie zarządzania wizualnego, które w czasie pandemii spełnia dodatkowe dwie funkcje – wskazuje problem (absencje spowodowane COVID- 19) oraz informuje o obecnym stanie (ilość zachorowań, kwarantanna, ilość wyzdrowień).pl
dc.language.isopl
dc.publisherOficyna Wydawnicza SGH. Szkoła Główna Handlowa w Warszawiepl
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectlean productionpl
dc.subjectzarządzanie produkcjąpl
dc.subjectzarządzanie wizualnepl
dc.subjectCOVID-19pl
dc.titleKorzyści i bariery wdrożenia lean production w przedsiębiorstwie branży wyposażenia sklepowegopl
dc.typebooksectionpl
dc.contributor.organizationSzkoła Główna Handlowa w Warszawiepl
dc.description.physical81-104pl
dc.title.containerBadania młodych naukowców w zakresie nauk ekonomicznych. Wyzwania gospodarcze w czasie pandemiipl
dc.identifier.urlpublisherhttp://wydawnictwo.sgh.waw.plpl


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe