Strategie firm sektora spożywczego w zakresie jakości żywności w okresie niestabilności otoczenia
dc.contributor.author | Kowalczyk, Stanisław | |
dc.contributor.editor | Sobiecki, Roman | |
dc.contributor.editor | Pietrewicz, Jerzy | |
dc.date.accessioned | 2019-02-13T13:03:45Z | |
dc.date.available | 2019-02-13T13:03:45Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.citation | Kowalczyk S., Strategie firm sektora spożywczego w zakresie jakości żywności w okresie niestabilności otoczenia. W: Przedsiębiorstwo a narastająca niestabilność otoczenia / red. Sobiecki R., Pietrewicz J.W., Warszawa, 2012. | pl |
dc.identifier.isbn | 978-83-7378-766-7 | pl |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12182/677 | |
dc.description.abstract | W czasach kryzysu i niestabilności otoczenia rynkowego, firmy spożywcze radzą sobie stosunkowo lepiej, niż inne sektory. Jest to konsekwencja typowych dla tej branży cech, jak produkcja artykułów zaspokajających podstawowe potrzeby ludzi, zależności personalne i kapitałowe pomiędzy jednostką produkcyjną a gospodarstwem domowym, rozwinięte regulacje rynkowe. Z drugiej strony firmy te posiadają także swoje „sektorowe” słabości. Kryzys, to także okres poszukiwań przez przedsiębiorstwa spożywcze możliwych strategii, ułatwiających pokonanie związanych z kryzysem trudności oraz zapewnienie warunków rozwoju w przyszłości. Przyjmowane strategie wiążą się generalnie z dewizą: jeżeli potrzebujesz pomocy, to pomóż sobie sam. Następuje więc „domykanie” łańcucha wytwórczego, uważne śledzenie sygnałów rynkowych i w większym stopniu dążenie do samowystarczalności niż rozkooperowania produkcji, i prób przerzucania części kosztów na inne firmy | pl |
dc.language.iso | pl | |
dc.publisher | Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.rights | Dozwolony użytek | * |
dc.subject | strategie firm | pl |
dc.subject | agrobiznes | pl |
dc.subject | niestabilność otoczenie | pl |
dc.subject | systemy jakości | pl |
dc.subject | jakość żywności | pl |
dc.subject | company strategies | pl |
dc.subject | agribusiness | pl |
dc.subject | instability of the environment | pl |
dc.subject | quality systems | pl |
dc.subject | food quality | pl |
dc.title | Strategie firm sektora spożywczego w zakresie jakości żywności w okresie niestabilności otoczenia | pl |
dc.type | booksection | pl |
dc.contributor.organization | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.description.physical | 185-206 | pl |
dc.title.container | Przedsiębiorstwo a narastająca niestabilność otoczenia | pl |
dc.identifier.urlpublisher | http://wydawnictwo.sgh.waw.pl/ | pl |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.