Przeglądaj Rozdziały w monografiach / Books sections według tytułu
Wyświetlanie pozycji 43-47 z 47
-
Wzornikowa skala oceny zagrożenia utraty płynności w przedsiębiorstwach
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa, 2022)Liczba wskaźników stosowanych do badania kondycji ekonomiczno-finansowej podmiotów gospodarczych jest ogromna i przekracza już możliwości racjonalnego wykorzystania ich wszystkich w rzetelnych ocenach. Stąd zarówno naukowcy, ... -
Wzrost turbulencji na rynku globalnym a bezpieczeństwo i jakość żywności
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2015)Współcześnie problem bezpieczeństwa żywności ma priorytetowe miejsce zarówno w strategiach i planach poszczególnych krajów, jak i organizacji regionalnych czy instytucji globalnych (Codex Alimentarius). Skuteczna ... -
Zarządzanie kompetencjami jako podstawowy element systemu zarządzania bezpieczeństwem
(Wydawnictwo WSGE, 2008)Autorzy artykułu przedstawili rezultaty dwóch projektów badawczych dotyczących kultury bezpieczeństwa: pierwszy zatytułowany „Projekt Rozwoju Kompetencji Służb Ratowniczych” (rozpoczęty w czerwcu 2006r.); drugi: „Concern ... -
Zmiany regulacji w zakresie prawa żywnościowego a konkurencyjność firm spożywczych w Unii Europejskiej
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2017)W pracy poddano analizie dwie główne instytucje wymienione w klasyfikacji Northa, tj. ograniczenia formalne oraz sankcje, czyli przynależne tym ograniczeniom właściwości wykonawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na ... -
Znaczenie kultury organizacyjnej w dobie globalizacji
(Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2012)W referacie zaprezentowano skrócony opis badań międzynarodowych, prowadzonych w Wielkiej Brytanii, Indiach, Nigerii i Polsce, dotyczących zmiany znaczenia kultury organizacyjnej w kontekście procesów globalizacyjnych. ...