Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-6 z 6
Wzrost turbulencji na rynku globalnym a bezpieczeństwo i jakość żywności
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2015)
Współcześnie problem bezpieczeństwa żywności ma priorytetowe miejsce
zarówno w strategiach i planach poszczególnych krajów, jak i organizacji regionalnych
czy instytucji globalnych (Codex Alimentarius). Skuteczna ...
Zmiany regulacji w zakresie prawa żywnościowego a konkurencyjność firm spożywczych w Unii Europejskiej
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2017)
W pracy poddano analizie dwie główne instytucje wymienione w klasyfikacji
Northa, tj. ograniczenia formalne oraz sankcje, czyli przynależne tym ograniczeniom
właściwości wykonawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na ...
Ryzyko prawne w działalności firm agrobiznesu
(Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Oficyna Wydawnicza, 2011)
Istniejące regulacje prawne, a także porozumienia międzypaństwowe, postanowienia
światowych forów instytucjonalnych jak: FAO, WTO, WHO, zapewniają
z jednej strony realizację celów handlowych, zdrowotnych, humanitarnych,
itd., ...
Innowacje społeczne i polityczne wobec potrzeb rozwoju inkluzywnego
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2018)
Celem tego artykułu jest określenie znaczenia innowacji społecznych i politycznych
we współczesnych realiach cywilizacyjnych, które w coraz większym
stopniu określa szybko rosnąca dynamika nierówności dochodowych i ...
Innowacje społeczne i polityczne – identyfikacja problemów
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2018)
Innowacja jest jedną z tych kategorii, które od dawna należą do kanonu pojęć
stosowanych nie tylko w obrębie nauk technicznych czy ekonomicznych, lecz
także innych dyscyplin naukowych. Jednakże gdy mówimy o innowacjach, ...
Strategie firm sektora spożywczego w zakresie jakości żywności w okresie niestabilności otoczenia
(Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2012)
W czasach kryzysu i niestabilności otoczenia rynkowego, firmy spożywcze
radzą sobie stosunkowo lepiej, niż inne sektory. Jest to konsekwencja typowych
dla tej branży cech, jak produkcja artykułów zaspokajających podstawowe ...