Zmiany regulacji w zakresie prawa żywnościowego a konkurencyjność firm spożywczych w Unii Europejskiej
dc.contributor.author | Oleszczuk, Daria | |
dc.contributor.author | Kowalczyk, Stanisław | |
dc.contributor.editor | Poniatowska-Jaksch, Małgorzata | |
dc.contributor.editor | Sobiecki, Roman | |
dc.date.accessioned | 2019-01-31T06:45:56Z | |
dc.date.available | 2019-01-31T06:45:56Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.citation | Kowalczyk S., Oleszczuk D., Zmiany regulacji w zakresie prawa żywnościowego a konkurencyjność firm spożywczych w Unii Europejskiej. W: Instytucje a konkurencyjność przedsiębiorstwa / red. Poniatowska-Jaksch M., Sobiecki R., Warszawa, 2017. | pl |
dc.identifier.isbn | 978-83-8030-186-3 | pl |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12182/673 | |
dc.description.abstract | W pracy poddano analizie dwie główne instytucje wymienione w klasyfikacji Northa, tj. ograniczenia formalne oraz sankcje, czyli przynależne tym ograniczeniom właściwości wykonawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na rynku unijnym. Przeprowadzone badania wykazały, że po 2010 roku nastąpiły pod tym względem istotne zmiany. Wprowadzono cały pakiet nowych regulacji prawnych dedykowanych poprawie stanu bezpieczeństwa żywności oraz rynkowej pozycji konsumenta. Przyjęte rozporządzenia odnoszą się do takich obszarów jak: obowiązkowy zakres informacji o żywności przekazywanych konsumentom, znakowanie nowych grup artykułów spożywczych krajem pochodzenia (produkty przetwórstwa mięsnego, produkty mlecze, produkty jednoskładnikowe) czy nowe zasady prowadzenia urzędowych kontroli żywności. | pl |
dc.language.iso | pl | |
dc.publisher | Oficyna Wydawnicza SGH - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.rights | Dozwolony użytek | * |
dc.subject | firma | pl |
dc.subject | prawo żywnościowe | pl |
dc.subject | oszustwa żywnościowe | pl |
dc.subject | ochrona konsumentów | pl |
dc.subject | company | en |
dc.subject | food law | en |
dc.subject | food fraud | en |
dc.subject | consumer protection | en |
dc.title | Zmiany regulacji w zakresie prawa żywnościowego a konkurencyjność firm spożywczych w Unii Europejskiej | pl |
dc.type | booksection | pl |
dc.contributor.organization | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | pl |
dc.description.physical | 37-80 | pl |
dc.title.container | Instytucje a konkurencyjność przedsiębiorstwa | pl |
dc.identifier.urlpublisher | http://wydawnictwo.sgh.waw.pl/ | pl |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.